¤¤¤¤ Sevärt ¤¤¤¤

Lennart "Lill-Järven" Larssons skidsamling

 

   I ett rum på övervåningen i Byagården finns idag stora delar av den utrustning som Lennart Larsson samlat på sig under sin långa karriär. Först som aktiv under många år i skidlandslaget. Sedan som ledare för landslaget och sedan som lärare på skidgymnasium, först i Älvsbyn och senare i Lycksele.

  I första hand visas skidans utveckling under förra århundradet. Men här finns även rullskidor, stavar, vallor, kläder, bilder och massor av skidlitteratur. Här finns även delar av hans stora prissamling.

För visning av samlingen kontakta:
Britt-Marie Brännström
tel. 070-282 34 58, 070-370 05 91
e-post  bibbi@granbergstrask.se

Lennart visar skidsamlingen You Tube


Länkar om Lennart Larsson:
http://www.nsd.se/nyheter/alvsbyn/artikel.aspx?ArticleID=5164219
  
                                 

Boken Lill-Järven I klassiska spår, finns att köpa på Byagården. Boken är skriven av Lennart och Robert Tedestedt.

           
                      




       

Utställning om författaren Birger Vikström

  I ett annat rum på övervåningen på Byagården har Birger Vikströms brorsbarn gjort en utställning som beskriver Birgers liv och författarskap.

  Birger Vikström föddes i Bredåker i Norrbotten men växte upp här i Granbergsträsk. Efter ett brokigt liv hamnade han så småningom bland Klarabohemerna i Stockholm där han dog en alldeles för tidig död 1958, endast 37 år gammal.

Bibliografi (från Wikipedia)
  • Gyllene tider 1948
  • Att vara dräng 1949
  • I stället för rakblad 1950
  • Staden 1950
  • Egna historier 1953
  • De lyckliga åren 1954
  • Dubbelkrut (och hans pirater) eller det ödesdigra djungelkriget 1956
  • 13 historier 1958
  • Den svenska människan 1959
  • Bilder 1975
  • I sällskap med Birger Vikström 1980
  • En underlig roman och andra berättelser 2001

För visning av utställningen kontakta:
Britt-Marie Brännström tel. 070-2823458


Marianne Lundqvist presenterar utställningen You Tube 



Länkar om Birger Vikström:
http://birgervikstrom.se/node/12



Följande böcker av Birger Vikström finns att köpa på Byagården:
De lyckliga åren
Dubbelkrut
Vild norrlänning tar till orda
Mitt namn är Birger Vikström. Så enkelt är mitt elände
  

Bönhuset

Även det gamla bönhuset kan vara värt ett besök. länk